6 redenen om te blijven voorlezen

Zoals we al eerder hebben aangehaald in ons artikel 5 manieren om taalvaardigheid van je baby te stimuleren heeft het voorlezen aan je baby en peuter veel voordelen. Taal is een belangrijke tool in onze maatschappij om ons te kunnen uitdrukken, zowel praktisch als emotioneel.

Een goede taalvaardigheid zorgt ook voor een veilig gevoel op bijvoorbeeld school. En zonder een veilige plek, komt er ook van het leren van andere onderwerpen weinig terecht. Vooral voor kinderen die plots met een nieuwe taal te maken hebben, of bij terugkomst in Nederland een taal die ze niet helemaal onder de knie hebben, kan de taalbarrière de oorzaak zijn van andere leerachterstanden.


  1. Voorlezen helpt op het gebied van woordenschat

(Voor)lezen is één van de snelste manieren om het woordenschat uit te breiden. Een kwartier per dag lezen staat ongeveer gelijk aan het lezen van 1 miljoen woorden per jaar, waarbij er gemiddeld 1000 nieuwe woorden moeiteloos worden geleerd.

Voorlezen maakt dit getal alleen maar hoger. Immers, als je zelf een onbekend woord leest, is het verleidelijk er snel over heen te lezen, maar als deze tegen je wordt uitgesproken is de kans dat het blijft hangen veel groter. Ook is het makkelijker om tussendoor aan de voorlezer te vragen wat het woord betekent.


  1. Moeilijke onderwerpen kunnen bespreekbaar worden gemaakt

Kinderen die net verhuisd zijn naar het buitenland hebben soms met een heel arsenaal aan emoties te maken. Van euforie over het wonen in een vakantieland tot angst, onzekerheid en heimwee.

Over bijna elk moeilijk onderwerp zijn er kinderboeken te vinden. Juist om deze reden. Soms is het voor kinderen makkelijker om over hun eigen gevoelens te spreken via de karakters van een boek. Al samen lezend kunnen deze onderwerpen vanzelf naar boven komen en bespreekbaar worden gemaakt.

Natuurlijk hoeven de onderwerpen niet altijd persoonlijk te zijn, het voorleesboek kan ook een moeilijk maatschappelijk thema hebben, denk bijvoorbeeld aan oorlog, (huiselijk) geweld of zelfs zaken als (ongewenste) seksuele contacten. Onderwerpen waar je het normaal gesproken niet aan de ontbijttafel over hebt, maar die wel belangrijk zijn om open over te kunnen communiceren met je kind.


  1. Qualitytime

Het is tegenwoordig niet gebruikelijk om elke dag een moment van volle aandacht voor elkaar te hebben. De telefoon, televisie en drukke agenda’s maken dat jij en je kind snel afgeleid kunnen zijn. Een vast ritueel hebben waarbij je er echt volledig voor je kind bent is dan extra waardevol.

Het verhaaltje voor het slapen gaan, al is het maar 10 minuten, is hiervoor een perfect ritueel.


  1. Voorlezen kan zelf lezen stimuleren

Niet elk kind is van nature een boekenworm en kan lezen ‘saai en stom’ vinden. Toch is zelf (veel) lezen belangrijk voor de ontwikkeling, vooral op school. Interesse en plezier hebben in lezen is daarom wel fijn om te hebben als kind.

Door samen te lezen kun je jouw kind meenemen in het plezier en enthousiasme voor de activiteit. Als het ook de quality-time waarde heeft zal (voor)lezen automatisch een positievere klank hebben.


  1. Voorlezen helpt beter te leren ‘luisteren’

Naast het zelf lezen is ook luisteren een belangrijke vaardigheid. Van het luisteren naar de uitleg van de juf tot het luisteren naar de opmerkingen van je collega tijdens de vergadering: goed kunnen luisteren zal je hele leven veel opbrengen.

Voorlezen zorgt ervoor dat je kind al van jongs af aan leert luisteren.


  1. Nieuwe genres en onderwerpen

Hoewel we al even moeilijke onderwerpen hebben aangehaald als voordeel van voorlezen, geldt dit natuurlijk voor alle onderwerpen. Grijp bij het voorlezen eens een boek van een geheel ander genre dan waar je kind normaal gesproken in geïnteresseerd is. Pak bijvoorbeeld eens een jeugdboek van Anna Woltz als je kind alleen maar met de neus in Harry Potter gedoken is. (Of andersom natuurlijk.)

Je kunt er op die manier ook een gezamenlijk avontuur van maken: wat kennen jullie allebei eigenlijk helemaal niet? Wat zou eens een gek, raar, bijzonder en dus stiekem wel interessant onderwerp of genre zijn om over te lezen?

Op deze manier maak je het oppakken van iets nieuws veel toegankelijker en ben je ook gelijk bezig met voeden van een growth mindset .