Leestips voor iedereen

Fictie is meer dan je verliezen in een andere wereld. Het lezen van verhalen verrijkt je woordenschat en verbreedt je kijk op de wereld. Lezen kietelt je creatieve brein en drukt stress de kop in. Uit onderzoek van Yale University School of Public Health (2016) blijkt zelfs dat je door het lezen van een goed boek langer leeft! Ook concluderen de onderzoekers dat lezen goed is voor het geheugen, bijdraagt aan een groter concentratievermogen (al met vijf minuten!) en een betere nachtrust. Leg die laptop en telefoon dus maar opzij en dompel je onder in de wonderen van de geschreven wereld.

Jeremy Jakobs, auteur, lezer en tevens onze expert op het gebied van de Nederlandse taal vertelt je meer over alles wat met boeken te maken heeft.

Recensie Jessica Townsend - Nevermoor

Morrigan Crow is vervloekt en net als alle vervloekte kinderen in de Republiek zal zij sterven aan het eind van het Tijdvak. Het 10-jarige meisje veroorzaakt ongelukken, rampen en zelfs sterfgevallen en haar vader en haar stiefmoeder zijn haar daarom liever kwijt dan rijk.


“There's more treasure in books than in all the pirate's loot on Treasure Island."

  1. Walt Disney

Morrigan Crow is vervloekt en net als alle vervloekte kinderen in de Republiek zal zij sterven aan het eind van het Tijdvak. Het 10-jarige meisje veroorzaakt ongelukken, rampen en zelfs sterfgevallen en haar vader en haar stiefmoeder zijn haar daarom liever kwijt dan rijk.

Op de avond van haar sterfdag wordt Morrigan door een onbekende man bevrijd van haar familie én haar dood. De mysterieuze en excentrieke Jupiter Noord neemt haar mee naar Nevermoor, een wonderlijke wereld die een paar uur voorloopt op de Republiek waardoor Morrigan de Dood te slim af is.

Jupiter wil dat Morrigan lid wordt van het Wondergenootschap. Hiervoor moet ze een aantal proeven afleggen en als ze zakt, moet ze terug naar de Republiek en dat wil Morrigan natuurlijk niet.

Vanaf het moment dat je als lezer Nevermoor wordt ingezogen volgt er een heerlijke opeenstapeling van vernuftige uitvindingen, magische creaties en prachtige gebouwen en landschappen. Een lust voor het geestesoog.

Het verhaal en de setting hebben veel weg van Harry Potter. Hotel Deucalion is met zijn betoverde ruimtes een Zweinstein in vermomming, de proeven doen aan het Toverschooltoernooi denken, de angst voor de duistere Wondersmid geeft je het Voldemort-kippenvel en het moment dat een mysterieuze man Morrigan op haar verjaardag, vlak voor middernacht, weghaalt bij haar apathische familie om haar vervolgens mee te nemen naar een onbekende, magische wereld klinkt ook heel bekend in de oren.

Maar wat maakt dat uit? Jessica Townsend heeft net als J.K. Rowling het vermogen om onze aandacht volledig in beslag te nemen met haar zelfgecreëerde wereld waarin alles klopt en je als lezer voelt dat de schrijfster precies weet waar ze naartoe wil. Nevermoor zit boordevol spannende en griezelige avonturen, afgewisseld met de nodige humor. Daarnaast laat Townsend genoeg vragen open om de lezer tot het eind vast te houden, want waarom wilde Jupiter Morrigan eigenlijk als kandidaat voor het Wondergenootschap? En wie of – wat – is toch die enge Wondersmid?

Dit smaakt naar ‘moor’…

Jeremy's favorieten


Iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Jeremy zal hier een aantal van zijn favorieten met je delen.


“Let's be reasonable and add an eigth day to the week that is devoted exclusively to reading."

  1. Lena Dunham


Tovenaars van Ooit – Cressida Cowell vanaf 10 jaar

‘Ooit bestond er magie en die magie leefde in de donkere bossen. Tot de krijgers kwamen…’

Zo begint dit spannende avontuur over een ongehoorzame tovenaarszoon en een heldhaftige krijgerprinses. Bijgestaan door feeën, reuzen, sneeuwkatten en een levende lepel proberen Xar en Wens het IJzeren Krijgersfort binnen te dringen. Dat gaat alleen niet helemaal volgens plan. Ooit waren er boosaardige heksen… en nu zijn ze terug. Cressida Cowell schreef ook Hoe tem je een draak?


Gips - Anna Woltz vanaf 10 jaar
De ouders van Felicia (of Fitz, zoals ze zelf genoemd wil worden) gaan scheiden. Ze is woedend en vooral op haar moeder. Ze wil niets meer met haar te maken hebben, maar als haar zusje in het ziekenhuis belandt, heeft ze weinig keus. In Gips lees je hoe Fitz deze ijskoude winterdag doorbrengt in het ziekenhuis, waar een jongen van vijftien jaar haar hart een beetje weet te ontdooien…


Leestips voor iedereen - Het belang van lezen, praktische tips voor kinderen in het buitenland - Meester Max - online Nederlandse les
Leestips voor iedereen - Het belang van lezen, praktische tips voor kinderen in het buitenland - Meester Max - online Nederlandse les

Borealis, geschreven door Marloes Morshuis

Zolang de voorraad strekt, krijgen alle leerlingen van 11 jaar en ouder een gratis exemplaar thuisgestuurd bij strippenkaart goud en strippenkaart platinum.


“Zolang de sneeuw zijn noodkreet niet bedekte, was er een kans."

  1. Marloes Morshuis


Joppe is ontvoerd - en niet alleen hij. In het afgelegen, koude Borealis wachten 180 kinderen van over de hele wereld op hun lot, beheerst door de Trias en bewaakt door de Crew. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets, maar de regels zijn streng en de hekken zijn erg hoog.

Als de kinderen horen waarom ze weggerukt zijn uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een speciale toekomst. Maar zitten de kinderen daar op te wachten?

Terwijl de koude en lange winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind...


Zo'n honderdtachtig ontvoerde dertienjarige kinderen – uit bijna elk land van de wereld één – wonen in kamp Borealis (Noorderlicht) in een afgelegen deel van Alaska. Ze zijn hierheen gebracht in opdracht van de Trias, drie superrijke mensen die bang zijn voor een door de klimaatveranderingen veroorzaakte zondvloed. De bedoeling is dat de geselecteerde kinderen die wereldramp zullen overleven en de aarde opnieuw zullen gaan bevolken. De tegen hun wil vastgehouden kinderen hebben moeite met het wrede regime en het strakke trainingsschema, maar ontsnappen uit die geïsoleerde omgeving blijkt niet mogelijk. Als duidelijk is dat de Trias en hun Crew er bovendien nog gevaarlijke verborgen agenda's op nahouden, komt een aantal ontwikkelingen in een stroomversnelling. De vaak recalcitrante Nederlandse jongen Joppe is diegene die door de lezer het best gevolgd kan worden; zijn gedachten, gevoelens en acties zijn de rode draad door het verhaal. De psychologische ontwikkeling van de jongeren is erg goed uitgewerkt. Kortom, Borealis is een goed geschreven klimaatthriller die jonge tieners aan het denken zal zetten.

Leestips voor iedereen - Het belang van lezen, praktische tips voor kinderen in het buitenland - Meester Max - online Nederlandse les

De boekenzoeker


Boekenzoeker is een website voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Ouders kunnen ook op deze pagina zoeken naar geschikte boeken voor hun zoon(s) of dochter(s).


“A reader lives a thousand lives before he dies . . .

The man who never reads lives only one."

  1. George R.R. Martin


Boekenzoeker is een initiatief van Stichting Lezen Vlaanderen, de Nederlandse Taalunie en Stichting Lezen Nederland. Er zijn vier verschillende boekenzoekers. Ze zijn verdeeld in de volgende leeftijden:

0-8 jaar                8-12 jaar

12-15 jaar                15-18 jaar

Jaarlijks verschijnt een enorm aanbod aan boeken. Het is lastig om door de bomen het bos te zien. Deze website is een handige tool die je in kunt zetten om het ‘juiste’ boek te vinden voor een bepaalde persoon. Door de juiste boeken in de juiste volgorde te lezen, zorg je voor de ideale leesbevordering bij jongeren. Boekenzoeker komt met een aantal voorstellen die de lezer zal verleiden nieuwe boeken, genres waarmee de lezer minder vertrouwd is en minder voor de hand liggende boeken te lezen.


Niet álle boeken zijn te vinden in de catalogus van de Boekenzoeker. De Nederlands-Vlaamse redactie heeft een selectie gemaakt. De redactie bestaat uit docenten, bibliothecarissen, boekhandelaren, recensenten en boekenliefhebbers. Er wordt gekeken naar de aanbevelingswaarde en de kwaliteit van het boek. Natuurlijk wordt ervoor gezorgd dat er een divers en evenwichtig aanbod is.


Op dit moment telt de boekenzoeker al meer dan 5400 boeken. Maandelijks worden er boeken toegevoegd.

Klassieke leestips


Lezen is goed voor de taalontwikkeling. Het is voor kinderen belangrijk om intrinsiek gemotiveerd te lezen. Als je als ouder boeken kunt aanraden die je wellicht zelf ook hebt gelezen, dan heb je iets om over te praten. Hoe kom je, als je in het buitenland woont, nou aan kinderboeken? Nou, heel gemakkelijk. Je kunt ze gewoon bij Bol.com bestellen. Ze leveren (vaak al binnen een week) internationaal.


“So please, oh please, we beg, we pray, go throw your TV set away, and in its place you can install a lovely bookshelf on the wall."

  1. Roald Dahl


1. Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman Aanbevolen leeftijd: 13 - 15 jaar

Dit boek gaat over de 15-jarige Dolf, die via een tijdmachine, in de kinderkruistocht van 1212 terechtkomt. 8000 kinderen zijn vanuit Duitsland op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de ongelovige Arabieren (niet-christenen). Hij ontpopt zich als leider en helpt de kinderen tijdens de barre tocht in hun strijd tegen de elementen, vijandige bewoners en valse leiders. Onderweg maakt hij kennis met ziekte, wreedheid, moed, vriendschap en trouw.

2. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen - Andy Griffiths & Terry Denton Aanbevolen leeftijd: 7 - 12 jaar

Andy en Terry wonen in een boomhut van dertien verdiepingen. Ze maken boeken, maar hun uitgever vindt dat het nieuwe boek te lang uitblijft. Ze krijgen een deadline: de volgende dag moet het manuscript al worden ingeleverd! Ze gaan aan de slag, maar telkens doet zich iets voor wat hen afleidt. Er volgt een dag boordevol vreemde avonturen een reuzenbanaan, een monstermeermin, een gigantische gorilla, etc. Maar het boek is uiteindelijk toch klaar: ze vertellen over wat hen de afgelopen dag is overkomen.

3. Koning van Katoren - Jan Terlouw Aanbevolen leeftijd: 13 - 15 jaar

Koning van Katoren gaat over hoe de 17-jarige Stach zeven moeilijke opdrachten tot een goed einde moet brengen en zo (een alternatieve) koning van Katoren kan worden. De opdrachten zijn symbolen voor de huidige kwalen van onze maatschappij: o.a. milieuvervuiling, kerkelijke verzuiling, honger naar geld en macht. Stach slaagt erin door zijn ogen en oren goed de kost te geven en veel erover te praten. Dit verhaal is vermengd met eigentijdse elementen. Dit boek is een favoriet van heel veel jongens.

4. Ronja de roversdochter - Astrid Lindgren        Aanbevolen leeftijd: 10 - 12 jaar

De roversfamilies Mattis en Borka zijn al heel lang elkaars aartsrivalen. Dochter Ronja en zoon Birk willen die traditie niet voort te zetten. Ze redden elkaars leven en verklaren zich broer en zus. Door hun overtuiging en vasthoudendheid brengen ze de twee families tot elkaar. Dit is een typisch Lindgren-verhaal met spannende vogelheksen en aardmannen. Kinderen en dieren worden in dit boek serieus genomen. Ze hebben zelfbeschikkingsrecht en komen voor zichzelf op.

5. Oorlog zonder vrienden - Evert Hartman        Aanbevolen leeftijd: 13 - 15 jaar

Arnold, de zoon van een fanatieke N.S.B.-er, wordt in de oorlog eenzaam en onzeker als zijn klasgenoten hem afvallen en soms zelfs in elkaar slaan. Uit angst voor maatregelen van zijn vader vertelt Arnold thuis niets meer over de acties uit het verzet, die hij toevallig meekrijgt. Dan helpt hij een man uit het verzet uit het ziekenhuis ontsnappen. Op Dolle Dinsdag 1944 besluit hij niet met de rest van zijn familie mee te vluchten.