5 manieren om taalvaardigheid van je baby te stimuleren

Uren, dagen, jaren, zwoegen we als volwassenen om een nieuwe taal onder de knie te krijgen. Terwijl we als kinderen binnen 3 tot 5 jaar onze moedertaal hebben geleerd. Dat terwijl we als baby zelfs nog de hele principes van ‘taal’ en ‘woorden’ moesten snappen ook nog.


Ondanks dat het leren van de moedertaal voor zowel de baby als de ouders een heel natuurlijk proces is, zien we toch grote verschillen in taalvaardigheid bij baby’s en peuters.


Een snel begrip van taal is niet alleen iets om trots op te zijn, het is ook heel erg handig. Hoe sneller je kan communiceren met je baby, hoe minder frustratie er zal zijn voor zowel jou als ouder, als voor je kind. In dit artikel vind je 5 manieren waarop je de taalvaardigheid van je baby nu alvast zo goed mogelijk kan stimuleren.



  1. Praat met, niet tegen, je kind

Het klinkt zo logisch, maar een begrip voor communicatie moet geleerd worden. Daarmee bedoelen we dat een kind leert begrijpen dat taal en communicatie twee kanten op gaan.


Hoewel je baby niet direct ‘ik wil graag met de teddybeer spelen’ zal zeggen, kan het al wel heel snel met een gebaar of geluidje aangeven dat hij specifiek met de teddybeer wil spelen. Wat het frustrerende proces van ‘Wil je dit?’ ‘Of dit??’ ‘Dit misschien?!’ overbodig zal maken.


Dit proces versnel je door al vanaf het eerste begin mét je kind te gaan praten in plaats van alleen maar tegen hem of haar. Natuurlijk zal je baby van 2 maanden nog niet daadwerkelijk antwoord geven, maar je kan hem of haar wel laten zien dat bepaalde acties van zijn of haar kant ervoor zorgen dat er een bepaalde actie van jouw kant volgt.


Geef je kind bijvoorbeeld regelmatig een keuze: ‘Wil je de beer of de muis?’ Terwijl je beide knuffelbeesten optilt. Laat vervolgens een pauze vallen en kijk verwachtingsvol (en alert) naar je baby. Grijp vervolgens elke actie van zijn of haar kant aan als een ‘keuze’. ‘Oh! Je kijkt naar de beer! Hier is de beer!’.


Je zult er van versteld staan hoe snel je baby door gaat hebben dat bepaalde acties van zijn kant, acties van jouw kant als gevolg zullen hebben. De wil om daadwerkelijk met jou te communiceren zal daardoor sterk gestimuleerd worden, wat de wil om de taal te leren ook zal vergroten.


  1. Praat in ‘parentese’, maar niet in babytaal

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat ouders eigenlijk voorgeprogrammeerd zijn om op de beste manier met je baby te praten. Bij twijfel mag je er dus vanuit gaan dat wat jij als goed voelt, waarschijnlijk ook goed zal zijn. Gelukkig maar!

Zo blijkt dat baby's erg aangesproken zijn door het zogenaamde ‘parentese’. Met deze Engelse term wordt het spreken in een hogere stem en met langere klinkers bedoeld: “Kiiiijk! Een paaaaard!” Een manier van spreken dat we als volwassenen eigenlijk automatisch doen zodra we met baby’s en peuters te maken hebben.

Maar let erop dat ‘parantese’ niet gelijk staat met ‘babytaal’. Zo blijkt het dat veel kinderen een hond in eerste instantie een ‘waf waf’ noemen, in plaats van een hond. Dit komt omdat veel ouders consequent een hond een wafwaf noemen wanneer ze in de buurt van hun baby’s zijn. Logisch dan toch dat het woord voor ‘hond’ dan niet zo snel geleerd wordt?


  1. Speel in op de interesse van je baby

Als we ergens in geïnteresseerd zijn leren we sneller. Dat geldt ook voor je baby. Wanneer je baby bijvoorbeeld met jouw halssieraad wilt spelen kun je hierover gaan praten met je baby. ‘Deze ketting heb ik van je papa gekregen. Wil je hem eens aanraken?’ - pauze (!) - ‘Ja, je wijst naar de ketting, hier houdt hem maar eens vast!’


  1. Praat verbaal en non-verbaal met je baby

Net zoals we in Italië de ober met handen en voeten in gebroken Italiaans vertellen dat we de cappuccino zo lekker vonden, zo is het ook aan te raden je woorden te onderstrepen met lichaamstaal bij je baby. Pak de bal op als je het over de bal hebt. Maak het gebaar van drinken als je zegt dat je dorst hebt. De betekenis van woorden kan zo sneller en makkelijker opgepikt worden door je baby.

Wist je dat er zelfs speciaal baby-gebarentaal is ontwikkeld om toe te passen als je met je baby praat? Gebaren zijn sneller geleerd dan woorden en al op hele jonge leeftijd kunnen baby’s succesvol gebarenwoorden maken en zo nog directer met jou communiceren.


  1. Lees voor

Het verhaaltje voor het slapengaan. Weet je nog hoe je daar zelf van genoot als kind? Veel ouders beginnen eigenlijk pas echt met serieus voorlezen als hun kinderen 2 of 3 jaar zijn. Meestal omdat er voor die leeftijd weinig interactie (lijkt) te zijn en het voorlezen als ‘te moeilijk’ of ‘te saai’ wordt gezien. Uit onderzoek is echter gebleken dat bij kinderen die al vanaf baby af aan voorgelezen worden op 15 maanden al een voorsprong hebben in taalvaardigheid vergeleken met andere kinderen.

Het voordeel van voorlezen is dat zelfs in de meest eenvoudige prentenboeken er zinsconstructies en woorden in voor komen die niet zo snel in het dagdagelijks praten met je baby aan bod komen.

Pak dus toch direct al Jip en Janneke , Pinkeltje of andere mooie prentenboeken uit de kast en begin vanavond al met het voorleesritueel!