Judith Aarts is gecertificeerd studiekeuzeadviseur voor jongeren. Naast het begeleiden van jongeren in Nederland heeft ze zich met EducatioNL gespecialiseerd in het online coachen van Belgische en Nederlandse expat-jongeren die een studiekeuze maken op afstand. Judith heeft ruim 10 jaar ervaring binnen het onderwijs en is net terug met haar gezin uit Singapore.


Kinderen van expats - studeren in Nederland

Een studiekeuze maken kan lastig zijn. Bij veel jongeren én hun ouders roept dit vragen op en kan het zelfs zorgen voor keuzestress. Als je in het buitenland woont en op een Internationale school zit is het nog ingewikkelder. Het vraagt veel uitzoekwerk, niet iets waar iedere jongere op zit te wachten en goed in is in deze periode in zijn/haar leven. Veel ouders ervaren dit proces daarom ook als lastig, “je ziet je kind worstelen’ zoals een van de ouders omschrijft.


Ervaringsdeskundige

De afgelopen 10 jaar heb ik me als docent en coach verdiept in studieloopbaanbegeleiding, vooral de psychologie erachter interesseerde mij. Als professional en moeder ervaarde ik hoe lastig jongeren het vinden de juiste keuze te maken. Als ouder ben je vaak zoekende hoe je je kind hier goed in kan begeleiden. Ook ik weet uit ervaring dat het heel anders is wanneer je als professional iemand begeleidt en het gesprek aan gaat of als ouder….. Bij ons thuis riep het veel discussie op, het werd uitgesteld en zorgde ook soms voor ruzie en onzekerheid.


Een studiekeuze maken op afstand

Een studiekeuze maken is nog ingewikkelder als je in het buitenland woont, ondervond ik toen wij als gezin in Singapore woonden. Het studieaanbod is de laatste jaren veel veranderd en de profielen of vakkenpakketten van de buitenlandse scholen sluiten niet altijd aan. Veel internationale scholen beschikken over een professionele counselor of study advisor, de voorbereiding pakken ze daar vaak goed op. De kennis over het Nederlandse vervolgonderwijs daarentegen verschilt per school. Veel kennis over de aanmeldprocedures, DUO, en andere regelzaken ontbreekt vaak. Dit zorgt ervoor dat je toch veel zelf moet onderzoeken of dat je hulp moet inschakelen.


Hoe maak ik de juiste keuze?

Voordat je hier aan begint is het heel erg prettig als je een beeld hebt wie je bent en wat je interesses en drijfveren zijn. Als je dat allemaal op een rijtje hebt kun je veel gerichter gaan zoeken. Ook zal je je in het aanbod moeten verdiepen. Welke opleidingen zijn er? Wat is het verschil tussen een HBO-studie en een universitaire studie? Hoe steekt de opleiding in elkaar? Hoe zit het met de propedeuse en het bindend studieadvies na het eerste jaar? Welke masters zou je na je bachelor kunnen kiezen? Kortom veel vragen en veel uitzoekwerk.


Een studiekeuze maken is een proces, het heeft gewoon even tijd nodig.

Als ouder of studiekeuzeadviseur is het van belang dit proces zo goed mogelijk te begeleiden.

Judith Aarts - EducatioNL


Online open dagen

Als je in het buitenland woont, is het ingewikkelder om open dagen en studentensteden te bezoeken. Wanneer dat niet mogelijk is, krijg je daardoor geen gevoel bij de verschillende steden en scholen. Momenteel is het zelfs zo dat door Corona open dagen alleen nog online plaatsvinden. Voor expats ligt hier ook een voordeel; de universiteiten zijn massaal overgegaan op online informatie. Open dagen en websites worden hier stapje voor stapje beter en duidelijker in. Of je nu in Kuala Lumpur woont of in Rotterdam, je loopt tegen hetzelfde probleem aan. Dat betekent niet dat het er voor studenten gemakkelijker op is geworden om een keuze te maken.


Videogesprekken met studenten

De meeste opleidingen publiceren op hun site momenteel namen en contactgegevens van studenten die graag hun ervaring willen delen. Dit is een ontzettend waardevolle mogelijkheid om een goed gevoel te krijgen bij de sfeer van de opleiding en de stad. Veel studiekiezers echter vinden het lastig om contact op te nemen met iemand die ze niet kennen. Mijn advies luidt: ga het vooral niet uit de weg. Grijp deze kans met beide handen aan. In mijn praktijk zie ik dat wanneer jongeren dit doen, ze veel overtuigder zijn van hun keuze en er veel meer gevoel bij krijgen. Wat is je rol als ouder hierin? Bespreek dit met je zoon of dochter en geef aan dat de aspirantstudenten op dit moment alleen op deze manier contact kunnen maken. Stel je zoon of dochter open vragen en accepteer de antwoorden die ze op dat moment geven. Vraag door en wees nieuwsgierig. Besef ook dat je kind van gedachte kan veranderen en dat je als daarin ook een rol kan hebben.

En wat als ik de verkeerde keuze maak?

Als je je goed hebt voorbereid, als je je er goed in verdiept hebt en als je uiteindelijk een keuze gemaakt hebt, dan nóg kan het tegenvallen. Dat is op dat moment zelf natuurlijk heel vervelend. Toch is een keuze nooit een slechte keuze. Je hebt ervaring opgedaan, je hebt meer zelfinzicht gekregen en je weet nu wat je niet meer wil. Ook voor ouders kan het lastig zijn wanneer een kind stopt met de opleiding. Wellicht hoop je dat hij of zij toch nog even doorzetten. Probeer vooral het gesprek aan te gaan en te luisteren. Ook op deze momenten kan externe hulp zoals een studiekeuzeadviseur heel waardevol zijn. Een neutrale en ervaren begeleider kan het juiste advies geven, gebaseerd op de persoonlijke situatie.


Hulp bij studiekeuze

Als je meer wil weten wat ik voor jouw zoon of dochter kan betekenen kijk dan op www.educationl.nl , stuur een e-mail naar judith@educationl.nl of bel me op +31 6 5073 0662. Klanten van Meester Max krijgen een gratis eerste kennismakingsgesprek (maximaal 60 minuten).

Meester Max - Nederlandse les op maat - Kitty geeft les aan de hand van populaire Nederlandse muziek
EcucatioNL - Kinderen van expats - Studeren in Nederland - Meester Max - online Nederlandse les voor expats