Hoe onze docenten Wordwall inzetten tijdens de online les

Wordwall is een tool die door onze leerkrachten wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de lessen met de leerlingen zo interactief mogelijk zijn. Met Wordwall kan de leerkracht een activiteit of spel creëren om de motivatie bij de leerling te stimuleren. Zo kan er bijvoorbeeld een woordzoeker, een kruiswoordpuzzel of een quiz gemaakt worden.

 

Het fijne aan deze tool is dat de leerkracht de activiteiten zelf kan maken en aanpassen zodat het naadloos aansluit bij de behandelde lesstof. Zo kunnen we onderwijs op maat verzorgen én worden de leerlingen tegelijkertijd uitgedaagd om actief mee te doen doordat de lesstof in een spelvorm wordt aangeboden. Onze leerlingen zijn erg enthousiast over de spellen die op deze manier worden ingezet. Het zorgt voor variatie in een les en omdat de lesstof verstopt zit in een spelvorm is het leerrendement hoog.

Extra online taal oefenen op een leuke manier

Er zijn vele mogelijkheden om de lesstof te oefenen met behulp van de verschillende templates op Wordwall. Zo kan spelling geoefend worden met een anagram, een woordzoeker, memory of nog andere leuke spellen. Het is gemakkelijk om de woorden uit een bepaalde lesmethode te combineren. Leerkrachten kunnen snel een opdracht zelf maken of aanpassen. Een template kiezen waar de leerling enthousiast van wordt, een paar woorden uit de lesstof kiezen, eventueel afbeeldingen toevoegen en 'klaar is kees'.
 

Een ander onderdeel dat goed met Wordwall geoefend kan worden is begrijpend lezen. Bij veel leerlingen is de methode Nieuwsbegrip een geschikte methode om begrijpend lezen en woordenschat te oefenen. Tijdens de les wordt een tekst over een actueel onderwerp gelezen en worden de bijbehorende vragen beantwoord. Met Wordwall kunnen de moeilijke woorden uit de tekst dan nog een keer geoefend worden met bijvoorbeeld een quiz of een kruiswoordpuzzel.
 

Ook spreekvaardigheid wordt veel geoefend met Wordwall. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kunnen er gesprekskaartjes gemaakt worden over bepaalde onderwerpen voor jongere kinderen of juist stellingen om te oefenen met discussiëren voor jongeren of volwassenen. Het is ook een uitstekende tool om woordvolgordes te oefenen.
 

Wil een docent eens een keer iets anders doen bij schrijfvaardigheid, dan is het ook leuk om een template van Wordwall te kiezen waarbij vakjes worden opengemaakt en achter ieder laagje een willekeurige afbeelding staat. De leerlingen moeten vervolgens hun fantasie gebruiken en er iets bij schrijven. Afhankelijk van het niveau kan dit één zin zijn of misschien wel een kort verhaaltje.

Adaptief werken met Wordwall

Een docent hoeft natuurlijk niet voor iedere leerling en iedere les nieuwe opdrachten te maken. Het is erg gemakkelijk om een opdracht te kopiëren en de inhoud vervolgens aan te passen aan het niveau van een andere leerling. Blijkt tijdens de les dat een kruiswoordpuzzel te moeilijk is? Met een paar klikken is de opdracht omgezet naar een quiz en kan de leerling kiezen uit meerdere antwoorden. Dit is een uitstekende manier om bepaalde opdrachten als huiswerk op te geven. Kinderen worden eenmaal vaak een stuk enthousiaster van een woordzoeker of een quiz dan van een werkblad. De opdrachten kunnen als privé leermiddel gebruikt worden of worden gedeeld binnen het team. Bij Meester Max worden lesmaterialen vaak door docenten onderling gedeeld, zodat er gemakkelijk gebruik gemaakt kan worden van andermans opdrachten.

Online energizers tijdens de les

Er zijn een aantal templates die heel goed gebruikt kunnen worden als energizer. Zo is er een spelletje dat ‘whack-a-mole’ heet en groot favoriet is. Hebben de kinderen even een oppepper nodig om daarna weer fris met een ander onderdeel aan de slag te kunnen? Dan zijn er dus genoeg spelletjes om ze even een paar minuutjes te laten spelen, waarna ze weer geconcentreerd aan het werk kunnen. Ook het bekende galgje is nog steeds erg populair. De docent kan hier dan weer woorden voor kiezen die net bij woordenschat of spelling geoefend zijn.

 

Extra motivatie dankzij het scorebord van Wordwall

Voor de een wellicht een klein detail, maar voor vele leerlingen een grote motivatie: het scorebord op Wordwall. Bij bijna ieder spel of opdrachtje zit een scorebord. We hebben gemerkt dat kinderen het erg leuk vinden om hun naam hierop te zien en dat ze vervolgens willen proberen hun resultaten te verbeteren. Dit is natuurlijk een goede manier om een bruggetje te maken naar het huiswerk en we merken dan ook dat het maken van huiswerk zonder enige moeite gedaan wordt.

Ja, ik wil vrijblijvend een gratis proefles aanvragen!

E-mailadres *
Naam *
Voor wie zijn de Nederlandse lessen? *