Ontvang een gratis exemplaar van Borealis, geschreven door Marloes Morshuis


Fictie is meer dan je verliezen in een andere wereld. Het lezen van verhalen verrijkt je woordenschat en verbreedt je kijk op de wereld. Lezen kietelt je creatieve brein en drukt stress de kop in. Uit onderzoek van Yale University School of Public Health (2016) blijkt zelfs dat je door het lezen van een goed boek langer leeft! Ook concluderen de onderzoekers dat lezen goed is voor het geheugen, bijdraagt aan een groter concentratievermogen (al met vijf minuten!) en een betere nachtrust. Leg die laptop en telefoon dus maar opzij en dompel je onder in de wonderen van de geschreven wereld.

Zolang de voorraad strekt, krijgen alle leerlingen van 11 jaar en ouder een gratis exemplaar thuisgestuurd bij strippenkaart goud en strippenkaart platinum.

Samenvatting

Joppe is ontvoerd - en niet alleen hij. In het afgelegen, koude Borealis wachten 180 kinderen van over de hele wereld op hun lot, beheerst door de Trias en bewaakt door de Crew. In Borealis ontbreekt het de kinderen aan niets, maar de regels zijn streng en de hekken zijn erg hoog.

Als de kinderen horen waarom ze weggerukt zijn uit hun vertrouwde omgeving, realiseren ze zich dat hun lot verbonden is met dat van de wereld. De Trias heeft hen uitverkoren voor een speciale toekomst. Maar zitten de kinderen daar op te wachten?

Terwijl de koude en lange winter voor de deur staat, stijgt de temperatuur in Borealis tot een kookpunt. Joppe doet alles om zijn vrijheid terug te krijgen. Maar niet iedereen binnen Borealis is hem gunstig gezind...

Recensie

Zo'n honderdtachtig ontvoerde dertienjarige kinderen – uit bijna elk land van de wereld één – wonen in kamp Borealis (Noorderlicht) in een afgelegen deel van Alaska. Ze zijn hierheen gebracht in opdracht van de Trias, drie superrijke mensen die bang zijn voor een door de klimaatveranderingen veroorzaakte zondvloed. De bedoeling is dat de geselecteerde kinderen die wereldramp zullen overleven en de aarde opnieuw zullen gaan bevolken. De tegen hun wil vastgehouden kinderen hebben moeite met het wrede regime en het strakke trainingsschema, maar ontsnappen uit die geïsoleerde omgeving blijkt niet mogelijk. Als duidelijk is dat de Trias en hun Crew er bovendien nog gevaarlijke verborgen agenda's op nahouden, komt een aantal ontwikkelingen in een stroomversnelling. De vaak recalcitrante Nederlandse jongen Joppe is diegene die door de lezer het best gevolgd kan worden; zijn gedachten, gevoelens en acties zijn de rode draad door het verhaal. De psychologische ontwikkeling van de jongeren is erg goed uitgewerkt. Kortom, Borealis is een goed geschreven klimaatthriller die jonge tieners aan het denken zal zetten.