Klassieke leestips van Meester Max

1. Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman        Aanbevolen leeftijd: 13 - 15 jaar

Dit boek gaat over de 15-jarige Dolf, die via een tijdmachine, in de kinderkruistocht van 1212 terechtkomt. 8000 kinderen zijn vanuit Duitsland op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de ongelovige Arabieren (niet-christenen). Hij ontpopt zich als leider en helpt de kinderen tijdens de barre tocht in hun strijd tegen de elementen, vijandige bewoners en valse leiders. Onderweg maakt hij kennis met ziekte, wreedheid, moed, vriendschap en trouw.

2. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen - Andy Griffiths & Terry Denton        Aanbevolen leeftijd: 7 - 12 jaar

Andy en Terry wonen in een boomhut van dertien verdiepingen. Ze maken boeken, maar hun uitgever vindt dat het nieuwe boek te lang uitblijft. Ze krijgen een deadline: de volgende dag moet het manuscript al worden ingeleverd! Ze gaan aan de slag, maar telkens doet zich iets voor wat hen afleidt. Er volgt een dag boordevol vreemde avonturen een reuzenbanaan, een monstermeermin, een gigantische gorilla, etc. Maar het boek is uiteindelijk toch klaar: ze vertellen over wat hen de afgelopen dag is overkomen.

3. Koning van Katoren - Jan Terlouw        Aanbevolen leeftijd: 13 - 15 jaar

Koning van Katoren gaat over hoe de 17-jarige Stach zeven moeilijke opdrachten tot een goed einde moet brengen en zo (een alternatieve) koning van Katoren kan worden. De opdrachten zijn symbolen voor de huidige kwalen van onze maatschappij: o.a. milieuvervuiling, kerkelijke verzuiling, honger naar geld en macht. Stach slaagt erin door zijn ogen en oren goed de kost te geven en veel erover te praten. Dit verhaal is vermengd met eigentijdse elementen. Dit boek is een favoriet van heel veel jongens.

4. Ronja de roversdochter - Astrid Lindgren        Aanbevolen leeftijd: 10 - 12 jaar

De roversfamilies Mattis en Borka zijn al heel lang elkaars aartsrivalen. Dochter Ronja en zoon Birk willen die traditie niet voort te zetten. Ze redden elkaars leven en verklaren zich broer en zus. Door hun overtuiging en vasthoudendheid brengen ze de twee families tot elkaar. Dit is een typisch Lindgren-verhaal met spannende vogelheksen en aardmannen. Kinderen en dieren worden in dit boek serieus genomen. Ze hebben zelfbeschikkingsrecht en komen voor zichzelf op.

5. Oorlog zonder vrienden - Evert Hartman        Aanbevolen leeftijd: 13 - 15 jaar

Arnold, de zoon van een fanatieke N.S.B.-er, wordt in de oorlog eenzaam en onzeker als zijn klasgenoten hem afvallen en soms zelfs in elkaar slaan. Uit angst voor maatregelen van zijn vader vertelt Arnold thuis niets meer over de acties uit het verzet, die hij toevallig meekrijgt. Dan helpt hij een man uit het verzet uit het ziekenhuis ontsnappen. Op Dolle Dinsdag 1944 besluit hij niet met de rest van zijn familie mee te vluchten.

P.s. wist je dat Bol.com binnen een week internationaal levert?