Vijf taalrijke tips voor de zomervakantie

Heb je een lange autorit voor de boeg? Wil je de sfeer in de auto verhogen wanneer je richting het Zuiden rijdt? Heb je uren met je kinderen te overbruggen op het vliegveld?

Je kunt je kinderen een tablet of telefoon geven met wifi-verbinding en Netflix of YouTube. Zo kunnen ze zelfstandig (en vooral lekker rustig) een aantal uren doorbrengen. Maar is het idee van vakantie niet juist dat jullie sámen leuke dingen ondernemen ?

Het kinderbrein is continu in ontwikkeling . Je kunt dit duidelijk merken aan de zogenaamde groeispurten . Kinderen zijn soms plotseling zoveel wijzer! Wanneer kinderen op school zitten, worden de hersenen continu geprikkeld. De jongens en meisjes worden telkens uitgedaagd met nieuwe lesstof . Tijdens de zomervakantie heeft ook het hoofd van je kind rust. Wanneer dit te lang duurt, zorgt dit ervoor dat kinderen een zomerdip , ook wel zomerterugval , zomerverval , of leerdip genoemd,  oplopen. Ze hebben die mentale inspanning juist nodig. Er zijn verschillende manier om de hersenen van je kind voldoende uitdaging te geven.

Meester Max geeft je taalrijke tips voor een leerzame en leuke zomervakantie.


1. Ga in gesprek met je kind

Laat je kind iets creëren. Stel open vragen . Gebruik daarbij de volgende woorden aan het begin van de zin: ' Wat, Wie, Wanneer, Waarom, Waar, Waarom & Hoe '.

Vraag door . Wanneer je kind een kort antwoord geeft, is het van belang om door te vragen. Wanneer ze op school zijn, krijgen ze vaak punten voor de ontwikkeling van het argument, de uitwerking van het standpunt en de voorbeelden die worden genoemd.

Wanneer je het idee hebt dat je kind veel nieuwe woorden heeft gebruikt, kun je hem of haar natuurlijk ook uitdagen om een vlog op te nemen. Zo'n vlog zou je bijvoorbeeld naar opa of oma kunnen sturen. Ik weet zeker dat zij het leuk zouden vinden om zo'n filmpje meerdere malen te kunnen zien.


2. Laat je kind schrijven over de nieuwe omgeving en ervaringen

Laat je zoon of dochter een blog of reisdagboek schrijven. Door iedere dag een paar minuten te schrijven, onthoudt hij of zij niet alleen beter wat jullie hebben gezien en gedaan, maar de nieuwe woorden worden ook nog eens herhaald. Het herhalen van nieuwe woorden is belangrijk voor het beklijven, ofwel 'blijven hangen' . De nieuwe woorden worden in het langetermijngeheugen opgeslagen nadat ze zeven keer voorbij zijn gekomen (zowel receptief als productief).

Voor kinderen is het ook erg leuk om een 'ouderwets' kaartje te versturen . Koop een ansichtkaart en bedenk samen welke nieuwe woorden je wil gebruiken in je verhaaltje. Natuurlijk kun je ook een kaartje verzenden met behulp van websites zoals Greetz en Hallmark.


3. Speel taalspellen

Het is belangrijk dat de taalspellen voldoen aan een aantal voorwaarden. Het behoud van een goed humeur is belangrijker dan de overwinning . Het moet een realistische uitdaging zijn om goed te kunnen scoren. De spelregels hoeven niet altijd te strak gehandhaafd te worden. Gebruik de middelen die voorhanden zijn, bijvoorbeeld je omgeving of de gebeurtenissen van die dag. En dan als laatst: zorg voor veel plezier, geef complimenten en daag elkaar uit !

In de auto:

Kentekenwoord

Kijk naar het nummerbord en lees het hardop voor. ST-38-NK wordt bijvoorbeeld ‘stink’ of ‘stank’.

Kentekenzin

Maak een zin met de letters die je ziet op de kentekenplaat: ZK–38–PV wordt bijvoorbeeld ‘Zieke Koning Plast Vaak’.

Kentekennaam

Je probeert de eerste letters van een naam te noemen. 17-BK-22 wordt bijvoorbeeld ‘Brigitte Kaandorp’.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Een van de spelers neemt een voorwerp in gedachte. Het enige kenmerk dat deze speler bekendmaakt is de kleur: 'ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is ... oranje'. De andere spelers mogen om de beurt raden wat het zou kunnen zijn. De vragen mogen alleen met 'ja' of 'nee' worden beantwoord. Wanneer het voorwerp wordt geraden, is diegene aan de beurt om de vraag te stellen.

Alfabetslang

Kies een categorie (bijvoorbeeld: plaatsnamen, landen, dieren, eten, beroepen, lichaamsdelen, liedjes, artiesten, dingen in je eigen huis, dingen die je onderweg hebt gezien, dingen die te maken hebben met je vakantiebestemming, mensen die jullie allemaal kennen, voorwerpen die kleiner zijn dan een kat, voorwerpen die groter zijn dan een olifant). Om de beurt noemen de spelers een woord van die categorie. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met: Amsterdam, Breda, Castricum enz.

Woordslang - letters

Kies weer een categorie (zie een aantal voorbeelden hierboven). Kies een nieuw woord met de laatste letter van het vorige woord. Zo kom je bijvoorbeeld terecht bij: Aap, paard, duif, fred, dromedaris enz.

Woordslang - samenstellingen

Net zoals bij de vorige woordslang ga je om de beurt een nieuw woord noemen. Nu wordt er niet gekeken naar de laatste letter, maar naar het laatste deel van de samenstelling. Bijvoorbeeld: Slaapkamer, kamerdeur, deurbel enz.

Ik ga op vakantie en neem mee

Dit is misschien wel het bekendste spel dat wordt gespeeld wanneer mensen op reis gaan en verveeld raken tijdens de rit. De eerste speler begint met 'Ik ga op vakantie en neem mee ...'. Nadat die speler een voorwerp heeft genoemd, herhaalt de volgende speler de zin en ook het genoemde voorwerp. Daarna voegt hij of zij een nieuw voorwerp toe en zo gaat de volgende speler weer verder.

Verhaal maken

Je gaat, samen met je reisgezelschap, een verhaal maken. Je voegt om de beurt een nieuwe zin toe aan het verhaal. De allereerste speler begint met 'Er was eens ...'. Je hoeft elkaars zinnen niet te herhalen. Er ontstaat een avontuur waarbij iedere speler invloed heeft op de gebeurtenissen. Er zullen allerlei onverwachte wendingen ontstaan.

Geen ja, geen Nee, geen Ehhh...

Dit is ook weer een klassieker onder de taalspelletjes. Een van de spelers gaat een vragenvuur van ja/nee-vragen (‘Jij gaat na de zomer toch naar groep 7?’) beantwoorden zonder de woorden ja of nee te gebruiken. Doet hij of zij dat toch, dan wisselt de beurt.

Je kunt natuurlijk ook een reisspel, dobbelspel of woordenspel meenemen op reis. Mijn meest favoriete spellen zijn: Bananagrams , Regenwormen , Rummikub , Exit Escape Room , Pim Pam Pet en Wie is het?


4. Gebruik taalrijke apps

Gebruik een app om te videobellen met Nederlandse familie en vrienden. Apps zoals Skype, Microsoft Teams, Zoom, WhatsApp of Facebook Messenger zijn hiervoor uitermate geschikt. Laat jouw zoon of dochter vertellen over wat jullie die dag hebben gedaan of gezien.

Download de app van het jeugdjornaal en spreek over het nieuws.

Download de app van de VakantieBieb en beleef een zomer vol verhalen. Je kunt hier zowel voor e-books als luisterboeken terecht. Let op: deze app is alleen beschikbaar in de zomervakantie.

Met de app van SchoolTV kun je deze zomer, waar dan ook ter wereld, meer dan 10.000 leerzame video's bekijken. Vooral de video's die te maken hebben met jullie bestemming zijn erg waardevol tijdens de zomervakantie.


5. Gebruik taalrijke websites

Natuurlijk kun je naast het gebruiken van de bovengenoemde apps, ook gewoon zoeken naar taalrijke websites. Wanneer je je zoon of dochter eerst een tijdje laat lezen, kijken en luisteren (receptief) kun je daarna open vragen stellen zodat hij of zij gaat spreken (productief). Meester Max zet zijn favoriete websites op een rijtje :

- Het klokhuis , een educatief jeugdprogramma dat kinderen over de wereld leert

- Nemo , nieuws uit de wetenschap; de wetenschap achter het nieuws

- BiebBoys uit Nijmegen , Joran en Kees maken jonge lezers enthousiast over lezen

- Freeks wilde wereld , Freek Vonk beleeft veel spannende avonturen

- Netflix , klik op de link voor de 25 beste jeugdfilms op Netflix (het aanbod kan per periode en per land verschillen)

- NPO uitzending gemist , de leukste series, films en programma's voor kinderen

- Nijntje , de verhalen van Dick Bruna

- Bobo , letters, getallen, kleuren en vormen ontdekken voor kleuters

- Zappelin , video's, spelletjes en liedjes voor kinderen

- De Bieb , online verzamelplaats voor kinderen van 0 tot 8 jaar

- Wepboek , 20 geanimeerde prentenboeken

- Boekenzoeker , vind een boek dat bij je zoon of dochter past

Volg je al Nederlandse lessen bij Meester Max, dan kun je in de zomer kosteloos blijven oefenen op Squla .