Studiekeuze voor expatkinderen die in Nederland willen gaan studeren

Wat is wijsheid - Studiekeuze voor expatkinderen die in Nederland gaan studeren - Meester Max - online Nederlandse les


Jacqueline Naaborg heeft de opleiding toegepaste psychologie met als specialisatie coachen & begeleiden, trainen en assessen gedaan. Aansluitend heeft ze de opleiding Loopbaancoaching afgerond en is ze gecertificeerd e-coach. Met haar eigen onderneming 'Studiekeuze Top 3' is het haar missie om studenten te helpen bij hun studiekeuze.
Er wonen veel Nederlandse gezinnen verspreid over de hele wereld. Van sommige gezinnen gaan de kinderen (terug) naar Nederland voor de vervolgstudie. Hoe populair is Nederland eigenlijk om te studeren? Welke aandachtspunten zijn er voor het maken van een passende studiekeuze? Welke opleidingen en onderwijsinstellingen zijn favoriet bij de internationale studenten? Deze onderwerpen en meer komen in dit gastblog aan bod.

De wereld aan je voeten

Na de middelbare school is het tijd dat scholieren hun vleugels uitslaan. De wereld ligt aan hun voeten. Voor de Nederlandse kinderen die (gedeeltelijk) in het buitenland zijn opgegroeid, is dat bijna letterlijk zo. Deze scholieren zijn zo internationaal georiënteerd dat zij zich voor een vervolgstudie niet laten beperken tot het land waar ze op dat moment wonen.

Zo kiest een deel van de scholieren ervoor om naar Nederland te komen voor een vervolgstudie. Sommige studenten kiezen er, vanwege hun internationale achtergrond, voor om de opleiding in het Engels te volgen.  Sommige studenten belanden op een hogeschool of universiteit waar het Nederlands de voertaal is. Vaak hebben deze jongeren tijdens hun verblijf in het buitenland op een of andere manier Nederlandse les gevolgd. Dit zou kunnen bij een NTC-school, al dan niet aangesloten bij het NOB. Ook is het mogelijk dat ze Nederlandse les via Skype hebben gehad of dat ze een privédocent hadden die bij hen thuis of op school de les kwam verzorgen.

De jongeren hebben vaak familieleden en vrienden in Nederland wonen. Daarnaast hebben ze vaak (onder andere van hun ouders) gehoord dat het studentenleven in Nederland iets is dat je zeker wil meemaken. Studeren in Nederland is aanzienlijk goedkoper in vergelijking met andere landen. Kortom, er zijn voldoende redenen voor studenten om in Nederland te gaan studeren.

Steeds meer internationale studenten komen naar Nederland

Omdat leerlingen toch al redelijk goed Nederlands spreken, verwachten ze geen problemen te krijgen wanneer ze naar bijvoorbeeld Den Haag, Delft, Groningen, Eindhoven of Amsterdam verhuizen om een studie te volgen. Het aantal Engelstalige studies in Nederland blijft ieder jaar groeien. Daarmee wordt Nederland steeds meer favoriet voor internationale studenten.

Er komt al heel wat op de studenten af. De keuze voor een studie en onderwijsinstelling, een verhuizing, een nieuw sociaal leven opbouwen en dat ook nog allemaal terwijl ze (vaak voor het eerst) voor langere tijd zelfstandig moeten gaan leven. Maar het eerste belang is dat er een passende studiekeuze wordt gemaakt. Niets is namelijk zo vervelend om er na een aantal weken of maanden achter te komen dat je bij de verkeerde opleiding bent gestart. Door een passende studiekeuze te maken, voorkom je onnodige stress, kosten en studie-uitval.

Een passende studiekeuze maken

Met je middelbare schooldiploma kun je eindelijk je eigen gewenste richting kiezen! Dat is voor een heleboel jongeren een enorme uitdaging. Als je kind al precies weet wat hij of zij later voor werk zou willen doen dan is het een kwestie van de juiste opleiding en instituut erbij zoeken. Heeft je kind nog geen idee of twijfelt tussen studies dan is het van belang tijdig met de zoektocht te starten.

Zelfkennis is de basis

Eén van de belangrijkste factoren om erachter te komen welke studie bij je past, is zelfkennis. Daar zit precies de grootste uitdaging. Een puber is zichzelf nog volop aan het ontwikkelen. Daarbij komt dat het voor hen lastig is om toekomstgerichte keuzes te maken. Dat heeft met leeftijd en de ontwikkeling van de hersenen te maken. Je kind heeft daarom begeleiding nodig bij het maken van een studiekeuze. Met behulp van de decaan of university counsellor kan een student werken aan zelfkennis. De Morrisby test wordt vaak gebruikt op internationale scholen.

Je kind zelf begeleiden

Naast de begeleiding die op school wordt aangeboden, ga je ook thuis met elkaar in gesprek over studies en beroepen. Elke school geeft een eigen invulling aan de voorbereiding op een vervolgstudie. De ervaring leert dat er in het buitenland weinig kennis is over studeren in Nederland. In dat geval wordt het zoeken op internet, bellen met de scholen en het bezoeken van open dagen. Dat laatste is lastiger te organiseren als je in het buitenland woont. Maar de onderwijsinstellingen in Nederland zijn erg toegankelijk en bereid om je op een ander moment te ontvangen voor een rondleiding.

Je kind laten begeleiden door een professional

Slechts 10% van de jongeren weet op jonge leeftijd welke studierichting het beste zal passen. Er is begeleiding nodig wanneer jouw zoon of dochter nog geen idee heeft of wanneer er nog getwijfeld wordt tussen verschillende opleidingen. Om je kind goed te begeleiden, is een objectieve blik van belang. Je gaat het gesprek namelijk aan vanuit de motivatoren en kwaliteiten van je kind. Je houdt van je kind en je wilt het beste voor je kind. Juist daarom kan het lastig zijn om zelf je kind te begeleiden. Een professionele studiekeuzebegleider geeft persoonlijke aandacht en gaat terug naar de basis. De trajecten variëren in aanpak, duur en investering. Ga daarom goed na wat past bij jouw kind. Als de studierichting eenmaal helder is, is de volgende stap om daar de juiste opleiding en instituut bij te vinden.

De internationaal georiënteerde onderwijsinstellingen in Nederland

Nederland is in trek bij de internationale studenten. Nederlandse scholieren die vanuit het buitenland terugkeren voor de studie, kiezen ook vaak voor de Engelstalige opleidingen. Zij zijn immers opgegroeid in een internationale omgeving.

Op de universiteiten komt gemiddeld 15% van de studenten uit het buitenland. Op de hbo-opleidingen is dat gemiddeld 6%. Dit percentage is aanzienlijk lager en dat komt omdat het aanbod van Engelstalige studies kleiner is. In de politiek is besloten dat een opleiding alleen de Engelse voertaal mag hebben als dit een meerwaarde heeft.

Populariteit van de universiteiten in Nederland

UM Maastricht, WUR Wageningen en UT Enschede zijn volgens de peilingen de meest internationaal georiënteerde universiteiten. Uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) blijkt dat het niveau van het Engels bij de docenten van de verschillende opleidingen nogal verschilt. Studenten in Maastricht, Groningen en Tilburg zijn over het Engels het meest tevreden. Buitenlandse studenten tonen veel interesse in de University Colleges. Daarnaast zijn ook de vakgebieden Economie en bedrijfskunde populair.

Populariteit van de hogescholen in Nederland

De grootste en bekendste hogescholen zijn niet vanzelfsprekend het meest internationaal georiënteerd. Op het hbo zitten de meeste internationale studenten op de kunstacademies en bij de onderwijsinstellingen Artez, NHTV, VHL, Fontys en Zuyd. De kunstwereld is zeer internationaal, maar ook de toerisme-, hotel- en agrarische opleidingen trekken veel internationale studenten. En uiteraard ook de opleiding international business.

Wil je onafhankelijke en feitelijke informatie over de HBO-opleidingen en universiteiten in Nederland? Bekijk dan eens de Keuzegids Hbo 2019 en de Keuzegids Universiteiten 2019.


Wil je meer weten over Jacqueline en haar onderneming Studiekeuze Top 3? Neem eens een kijkje op haar website of neem contact op via jacqueline@studiekeuzetop3.nl.


Tip: op www.studyfinder.nl kun je direct zoeken naar de verschillende Engelstalige opleidingen in Nederland.


Je kunt een Engelstalige HBO-opleiding volgen bij de volgende onderwijsinstellingen:

Amsterdam Fashion Academy     

ArtEZ hogeschool voor de kunsten     

De Haagse Hogeschool     

HAN - Economie, Management en Recht

Hogeschool Inholland Amsterdam/Diemen     

Hogeschool Inholland Haarlem     

Hogeschool Inholland Rotterdam      

Hogeschool Tio     

Hogeschool van Amsterdam


Je kunt daarnaast een Engelstalige universitaire bachelor volgen bij de volgende universiteiten:

Maastricht University     

Radboud Universiteit Nijmegen     

Tilburg University     

Universiteit Utrecht


Er zijn op dit moment twee Engelstalige MBO-opleidingen.

Het ROC van Amsterdam biedt de Engelstalige MBO-opleidingen 'International Travel & Hospitality Management'

en 'International Marketing & Communications Management' aan.


contact@meestermax.nl

Engelstalige universitaire masters zijn op de volgende plekken beschikbaar:

Maastricht University     

Radboud Universiteit Nijmegen     

Rijksuniversiteit Groningen     

Universiteit Twente

Universiteit Utrecht     

Vrije Universiteit Amsterdam     

Wageningen Universiteit


Stuur een e-mail naar contact@meestermax.nl om een opleiding toe te voegen aan dit overzicht.