Juf Roos helpt Nederlandse kleuters in het buitenland

Leuk voor de allerkleinsten - Juf Roos zingt leuke ouderwetse liedjes - Meester Max - online Nederlandse les


‘Juf Roos is klaar om te starten aan een nieuwe schooldag,’ zegt de voice-over, ‘waar zullen ze het vandaag over gaan hebben?’.

De afleveringen van Juf Roos beginnen allemaal met precies dezelfde vraag.

Het liedjesprogramma gaat over juf Roos (gespeeld door Melissa Drost), een kleuterjuf. Vanuit haar kleurrijke molen zingt ze herkenbare Hollandse kinderliedjes. Gijs, een 8-jarige gevangen in het lichaam van een volwassen man komt ook in iedere aflevering voor. De buurman is een beetje onhandig. Hij vindt het daarnaast heel leuk om zich te verkleden. Samen beleven ze iedere keer nieuwe avonturen. Hieronder zie je een overzicht van een aantal liedjes die voorkomen in de verschillende afleveringen:

Berend Botje

De wielen van de bus

Helikopter

Hoofd, schouder, knie en teen

Hop paardje hop

Ik zag twee beren broodjes smeren

Op een klein stationnetje

Papegaaitje leef je nog

Twee emmertjes halen

Als je blij bent

Zeg ken jij de Mosselman

Rijden, rijden, rijden in een wagentje

Poesje Mauw

In de maneschijn

Jongetjes en meisjes die in het buitenland opgroeien, kunnen met behulp van de video’s en liedjes van juf Roos op een leuke manier kennismaken met de Nederlandse taal. Door de liedjes te zingen, automatiseren de kleuters de woordvolgorde en uitspraak van de verschillende woorden. Waar kleuters geen echt ‘huiswerk’ krijgen bij Meester Max, is het luisteren naar een nieuw liedje en het bekijken van een nieuw filmpje natuurlijk wel een leuke taak die gedaan kan worden tussen de verschillende lessen.

Beluister de liedjes van juf Roos op Spotify of YouTube . Ook kun je de Android- of Apple-app downloaden. De app bevordert de fijne motoriek en vaardigheden van kinderen van 2 tot 5 jaar oud. De fantasie van de leerlingen wordt geprikkeld en er wordt aanspraak gedaan op de creativiteit van de kleuters. Ze zijn op een leuke, ontspannen manier bezig met de ontwikkeling van hun vaardigheden.