4 tips voor een betere concentratie bij thuisonderwijs

Ondanks alle inspanning van ouders, leerkrachten en schoolbesturen, bleek in 2020 maar weer eens dat thuisonderwijs niet zo evident is. Zoals je zelf waarschijnlijk hebt gemerkt is je thuis concentreren, met een ronddwalende dreumes, de op je toetsenbord spinnende kat en de halfopgeruimde ontbijttafel best lastig.


Bij Meester Max worden alle lessen op afstand gegeven en hebben we dus veel ervaring met thuisonderwijs. In onze lessen doen we er dan ook alles aan om de concentratie van je kind zoveel mogelijk te helpen. In dit artikel vind je 4 tips om je kind (en misschien ook jezelf!) te helpen met concentratie bij thuisonderwijs .


Tip 1 - Een les’uur’ hoeft niet 60 minuten te duren

Bij Meester Max duurt een lesuur niet altijd 60 minuten. Hoewel oudere leerlingen die het IB volgen best overweg kunnen met lessen van 90 minuten, is bij een jongere doelgroep 45 minuten effectiever. Je zou je kind wel kunnen proberen te dwingen 60 minuten lang haar aandacht bij de Nederlandse les te houden, maar als het niet gaat, gaat het niet en kun je beter 2x per week een half uur les in plannen, dan 1x 60 minuten. Bij Meester Max bieden we deze flexibiliteit graag. Uit ouderenquêtes is gebleken dat dit erg wordt gewaardeerd.


Tip 2 - Breek het lesuur op in kortere blokken

Hoewel de lengte van een spanningsboog bij ieder kind anders is, is niemand van ons gezegend met onuitputbare concentratie. Na een zekere tijd is de aandacht gewoon ‘op’. Voor het ene kind is het niet zo heel moeilijk om een vol lesuur aandachtig bezig te zijn met haar favoriete vak, maar voor de meeste kinderen (en volwassenen) is 60 minuten aan 1 stuk voldoende.


Daarom werken we bij Meester Max vaak met korte pauzes tijdens het lesuur, waarbij we even iets anders doen. Al is het de benen strekken door een rondje (of 2) om de tafel te rennen, een wedstrijdje hoofd-schouders-knie-en-teen te spelen of even compleet andere lesstof in spelvorm aan te bieden.

De lengte tussen deze korte pauze’s is erg afhankelijk van je kind en de lesstof. We letten goed op wanneer je kind onrustig wordt, of juist begint te dagdromen en lassen dan een korte ‘energizer’ in. In het begin is dit misschien zelfs al om de 5 of 10 minuten, maar na 2 of 3 energizers zul je merken dat de blokken concentratie ertussen steeds langer kunnen worden.


Tip 3 - Begin met iets onverwachts

Een geschiedenis leraar zette eens bij binnenkomst in de klas heel luid het slavenkoor van Verdi uit de opera Nabucco op. Het nummer duurt zo’n 5,5 minuten en als je het nummer kent weet je dat hier best wat energie in zit. Verbazing, iets onverwachts en de opzwepende muziek zorgden ervoor dat deze geschiedenisleraar de aandacht van de groep pubers direct had. En reken er maar op dat ze de resterende tijd van het lesuur heel wat geconcentreerder hebben geluisterd!

Bij Meester Max werken we in het begin van de les daarom ook vaak met zogenaamde ‘aandachtsrichters’ of ‘ijsbrekers’. Voor geschikte ideeën moet je denken in termen van; onverwacht, speels en opwekkend.



6 ideeën voor energizers, aandachtrichters of ijsbrekers

Commando pinkelen;

Letters ‘tekenen’ in de lucht;

Spiegel elkaars bewegingen vor 15 seconden en wissel daarna van rol;

1 minuut quiz: beantwoord zoveel mogelijk vragen in 1 minuut;

1 woord verhaal: vertel samen een verhaal door elk omstebeurt 1 woord te zeggen;


Pim Pam Pet met ons online letterwiel ;


Tip 4 - Een rustige omgeving zorgt voor een rustig hoofd

Rust, reinheid, regelmaat… De oude drie eenheid had het nog niet zo heel verkeerd. Een rustige en opgeruimde werk- of leeromgeving helpt met de concentratie. Net zoals veel volwassenen het afgelopen jaar geïnvesteerd hebben in een fijne thuiswerkplek, zo kan je kind ook een speciale leerplek gebruiken.

Werkt je kind aan de keukentafel? Zorg dan dat de tafel is opgeruimd en er geen speelgoed of wasgoed rondslingert in dezelfde ruimte. Een rustige omgeving geldt niet alleen voor het visuele aspect, maar ook voor het geluid. (Rustige) klassieke muziek kan helpen bij de concentratie, of zogenaamde ‘white noise’ kan ook helpen afleidende achtergrond geluiden op afstand te houden. Spotify staat vol met afspeellijsten met ‘music for concentration’. Zet deze op, eventueel met een omgevingsgeluid-dempende koptefeloon. Je kunt als huiswerk natuurlijk ook luisteren naar onze eigen afspeellijst op Spotify met leerzame Nederlandstalige muziek .


Als laatste helpt het je kind natuurlijk ook als je er voor zorgt dat het kleine broertje of zusje niet aan dezelfde tafel zit te kleien of in dezelfde ruimte met de duplo aan het spelen is.


Meester Max - de beste match met de docent